Consultanţa din ospitalitate, scădere de până la 20% în S1



Mareste poza Paul Marasoiu



Companiile de consultanţă din industria ospitalităţii urmează trendul descendent al pieţei de profil, în condiţiile în care au înregistrat în primele şase luni ale anului o scădere de aproximativ 15-20% a businessului.

Specialiştii din domeniu sunt însă de părere că a doua parte a anului va marca un reviriment. Paul Mărăşoiu, general manager al Global Management/Peacock Hotels, spune că regresul înregistrat în industria ospitalităţii până în mai 2009, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se situează în limita a maximum 18-20% la nivel naţional, în timp ce în Bucureşti s-a înregistrat o scădere de maximum 15-17%.

“Temerile privind regresul major al cererilor pentru Riviera românească nu s-au adeverit; vorbim, la acest moment, despre o reducere cu 10-12% a rezervărilor deja efectuate până la sfârşitul sezonului", a explicat Mărăşoiu.

De asemenea, Tinu Sebeşanu, CEO al companiei Trend Hospitality, consideră că industria hotelieră a înregistrat în T2 o scădere de până la 35% a volumului, multe companii având pierderi semnificative. Printre factorii care au influenţat această scădere se află, potrivit lui Sebeşanu, scăderea numărului de vizitatori, mai ales pe segmentul de bussines travel, care a început din mai 2008, dar şi scăderea duratei medii de şedere a vizitatorilor existenţi de la 1,7 nopţi la 1,3 nopţi. Acesta a spus că în cadrul companiei de consultanţă pe care o conduce veniturile au înregistrat o scădere de 22%, în timp ce profitul s-a diminuat cu 38 %.

Un alt jucător marcant din piaţă, compania Fivestar Hospitality, condusă de Sorin Ionescu, a înregistrat în T2 2009 venituri duble comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu toate că situaţia economică nu favorizează companiile de profil. Potrivit acestuia, au început să apară primele semne de revenire a industriei. “După o perioadă de aproximativ şase luni de aşteptare, în T2 toată lumea şi-a reluat activitatea de îndată ce au apărut primele semne de primăvară”, a spus Ionescu.

În ceea ce priveşte piaţa locală de consultanţă în domeniul hotelier, Ionescu precizează că situaţia economică actuală predispune investitorii la o atitudine mai prudentă, în condiţiile în care astăzi “nu se mai lucrează aşa de uşor fără un studiu de prefezabilitate sau fezabilitate”. Şeful Fivestar Hospitality estimează o creştere a sectorului de consultanţă în domeniul hotelier cu 50% pentru acest trimestru.

Parteneri : www.reklama360.ro

Sursa: Standard

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu uita sa zici si prietenilor tai de aces blog.